MANIFEST FUNDACIONAL
Hi ha al país un conjunt d’equipaments museístics que treballen amb una visió oberta a la funció social dels museus i que projecten la seva activitat sobre el territori més enllà del seu edifici i sovint més enllà del propi municipi. Aquests museus esdevenen sovint eines de dinamització local i agents col·laboradors en l’ordenació territorial, amb una visió del territori àmplia, compromesa amb les potencialitats i les necessitats culturals, socials i amb el desenvolupament sostenible de la pròpia comunitat.

Aquests museus assumeixen un paper destacat en la gestió del patrimoni d’aquest territori, ofereixen serveis a altres administracions locals, fan recerca i inventaris sobre els patrimonis d’aquest territori, etc. Són museus que fa temps que treballen i aprofundeixen les relacions entre cultura i natura, que participen, per tant, d’una visió integral del patrimoni. Són museus preocupats per generar plataformes mancomunades de gestió del patrimoni i de crear eines per la interpretació del territori (centres d’interpretació, itineraris, guies, etc.).

Són museus que desenvolupen la seva tasca amb vocació de servei a la comunitat, i no exclusivament adreçats al públic visitant. Per a aquests museus la societat esdevé tant el motor de la seva acció, mitjançant el desenvolupament de programes i col·laboracions amb entitats, col·lectius i agents socials, com el destinatari actiu i participant de l’activitat cultural, de la valorització i interpretació del patrimoni, del foment de la diversitat cultural i, en resum, del desenvolupament col·lectiu i personal.

Els museus de territori i societat incorporen una filosofia de col·laboració i treball en xarxa que permet optimitzar recursos a l’administració en la gestió del patrimoni, i racionalitzar la gestió de petits museus o punts d’interpretació que es creen sense estructura de gestió per tot el país i que queden immediatament a la seva inauguració buits d’activitats i serveis. Aquests museus, que no estan adscrits a una tipologia institucionalitzada, existeixen per la voluntat de les administracions locals titulars i pel compromís amb que són gestionats pels seus professionals, i de vegades amb manca de recursos i amb limitacions pel que fa al coneixement general de la seva realitat i de les seves potencialitats.

Entenem doncs que aquests museus de territori han de jugar un paper estratègic en el futur cultural, social i econòmic del territori que no podem obviar, sinó que hem de reivindicar. Per això es crea l’Associació de Museus de Territori i Societat, i des del convenciment que el rol desenvolupat per aquests museus necessita d’un reconeixement específic i que compartim uns interessos comuns, considerem que aglutinats sota una mateixa entitat podrem assolir millor els nostres objectius.

D’aquesta manera sis museus catalans, el Museu Comarcal del Montsià (Amposta), el Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies), el Museu Comarcal de Cervera (Cervera), l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu), el Museu Industrial del Ter (Manlleu) i el Museu de la Pesca de Palamós, impulsen la constitució d’aquesta Associació, amb la voluntat que s’hi incorporen altres museus, i amb els objectius de generar un entorn de col·laboració i de promoure el desenvolupament de programes i actuacions conjuntes.

About Me

museusterritorisocietat
Visualitza el meu perfil complet